RICK VITO - SOULSHAKER

 


"...a master of the instrument, at last getting the attention he deserves" – JOHN MAYALL
"Rick Vito’s guitar playing slays me" - BONNIE RAITT
"The finest solo I have ever heard" - BOB SEGER
"Soulful singer, brilliant guitarist.!" KEB’ MO’

Grammy-genomineerde gitarist en performer Rick Vito is sinds de jaren '70 sterk vertegenwoordigd in de muziekindustrie, heeft gewerkt als soloartiest, songwriter, producer, sessiemuzikant en als lid van vele bands in de blues, country en ook met tal van Rock & Roll Hall of Fame artiesten. Maar Vito maakte pas sinds het begin van de jaren 90 soloplaten, want in 1992 verscheen zijn debuut album "King of Hearts", maar was lange tijd vooral bekend als 'de gitarist van Fleetwood Mac'. Nu waren de soloplaten van de gitarist uit Pennsylvania lange tijd eerlijk gezegd ook vooral interessant voor de echte liefhebber, maar dat veranderde pas in 2014 met het album "Mojo On My Side", dat het jaar nadien wereldwijd via Delta Groove Records, met twee extra tracks, werd verdeeld.

Hij is dus vooral bekend als een officieel lid van de legendarische supergroep Fleetwood Mac van 1987 tot 1991, als frontman voor de Mick Fleetwood Blues Band, en zijn vele sterke solo-optredens. Rick heeft door de jaren ook een WC Handy Blues Award ontvangen en heeft nu 10 solo-cd's en 2 solo-dvd's op zijn lange lijst met credits. Daarnaast heeft Vito zijn unieke slide- en leadgitaarwerk uitgeleend aan de opnames en uitvoeringen van een verbazingwekkende lijst artiesten waaronder Bonnie Raitt, John Mayall & the Bluesbreakers, John Fogerty, Bob Seger, Roger McGuinn, Boz Scaggs, Dolly Parton, John Prine en Delbert McClinton, Roy Orbison, Jackson Browne, Hank Williams Jr., Todd Rundgren en tal van anderen. Hij is verschenen op honderden opnames en zijn angstaanjagende slide-gitaarsolo op Seger's "Like A Rock" is met miljoenen gehoord als de gitaarstem op de Chevrolet-tv-reclamespots voor vrachtwagens die een decennium duurden. Zijn songs zijn te horen op vier Fleetwood albums en een volledige dvd-concert. Rick werkte later samen met Mac's drummer Mick Fleetwood op het blues rockende "Mick Fleetwood Blues Band feat. Rick Vito." Met de release van hun CD / DVD, "Blue Again", werd Rick genomineerd voor een Grammy Award in 2010 in de categorie "Best Traditional Blues" als zowel artiest als producer.

Op zijn nieuwe album "Soulshaker" trekt Vito de lijn van zijn opzienbarende voorganger door, en dat is gezien de titel van de plaat ook niet echt verrassend, de blues staat hier wederom centraal. Het is een plaat die wederom laat horen dat Vito beschikt over meerdere grote talenten. Rick Vito laat ook op zijn nieuwe plaat weer horen dat hij een geweldig gitarist is, maar het is geen gitarist die eindeloos zelf wil soleren. Op "Soulshaker" staan gewoon de 12 songs centraal. Het zijn lekker in het gehoor liggende songs, die zijn voorzien van prima vocalen en uiteraard geweldig gitaarwerk. Als Vito mag soleren gaat hij heerlijk los met steeds weer net wat anders klinkend maar altijd weergaloos gitaarwerk, maar Vito kan ook uitstekend ondersteunend slidegitaar spelen, waardoor "Soulshaker" een plaat voor alle momenten is. Deze plaat moet het hebben van goudeerlijke blues. Het is blues die met zoveel gevoel en passie wordt gespeeld, dat Rick Vito de wereld er vast niet mee gaat veroveren, maar liefhebbers van blues met gloedvolle vocalen, lekker in het gehoor liggende songs en fenomenaal gitaarwerk horen het echt niet veel beter dan op "Soulshaker".

Dat er op deze plaat briljant gemusiceerd wordt is heel snel duidelijk. Rick Vito behoort tot de betere gitaristen die momenteel op deze aardbol rond lopen en ook de heren van de ritmesectie kunnen er wat van. "Soulshaker" wordt echter pas echt een goede plaat wanneer de songs blijven hangen zoals de swingende opener "She's Just Too Fine" en wanneer je voor het eerst concludeert dat je de vocalen eigenlijk niet mist in de instrumentale nummers "Doggin' Around", "Soul Shadows" en het afsluitende "A Change Is Gonna Come". Vito tovert zoveel verschillende klanken uit zijn gitaar dat de verveling geen moment toeslaat en de oorspronkelijke scepsis langzaam maar zeker plaats maakt voor diepe bewondering. "Soulshaker" is vervolgens een plaat die steeds vaker in de cd speler verdwijnt en steeds aangenamer vermaakt en intrigeert. In 2015 was hij nog te zien op het Duvel Blues festival in Puurs maar sindsdien was hij nog veel te zien met zijn band op festivals over de hele wereld waar hij met zijn slide gitaarlicks op zijn nieuwe "Rick Vito Soulshaker" gitaar van Reverend Guitars de menigte kon inpakken.

Releasedatum: 5 april 2019


Tracklist:
01. She’s Just Too Fine
02. I’ve Got A Secret
03. I Do Believe
04. World On Fire
05. Doggin’ Around
06. Dancin’ Little Sister
07. The Ball And Chain
08. I’m Going To Heaven
09. Soul Shadows
10. Walking Shoes
11. Promise Land
12. A Change Is Gonna Come

Artiest info
Website  
 

label: VizzTone Label Group

video